Aktuális

 

1

Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata városunk német nemzetiségi oktatási intézményeinek  „Living Puppets” bábokat rendelt. A bábokat – Ernie-t, Bert-et, Bodo-t, Tanni-t, Gretchen-t és Lasse-t – Sax László elnök úr és Sax Ibolya alelnök asszony 2017. december 12-én adták át karácsonyi ajándékként az intézményeknek. Mind az intézmények vezetői, mind pedig a nemzetiségi oktatásban-nevelésben részt vevő pedagógusok nagyon örültek az új „nebulóknak”, akik azonnal felvételt nyertek az intézményekbe. 

A nemzetiségi önkormányzat tagjai bíznak abban, hogy a gyerekek hamar meg fogják szeretni a bábokat. Miközben a bábok a foglalkozások során megelevenednek, a gyerekek még közelebb kerülnek a német nyelvhez.

A nemzetiségi önkormányzat a bábokkal együtt két könyvet is rendelt „Große Handpuppen ins Spiel bringen” és “Starke Stücke für Große Handpuppen” címmel, amelyet a pedagógusok kikölcsönözhetnek a nemzetiségi önkormányzattól.

        2    img_9136_web

 

 


készült: 2018. január 21.

Advent második vasárnapján, december 10-én rendezte meg Pilisvörösvár Város Önkormányzata és a Művészetek Háza az idei Adventi vásárt. A napfényes, de hideg időben a Városi Könyvtár udvarán sült gesztenye, kürtöskalács és forralt bor illata szállt, a színpadon karácsonyi énekek csendültek fel.

Műsort adott a Werischwarer Heimatwerk, a Német Nemzetiségi Vegyeskórus, a Zrínyi utcai óvoda és a Gradus óvoda, a Nosztalgia Dalkör valamint a Mentés Másként együttes. Az árusok sok értékes házi készítésű ill. kézműves terméket kínáltak megvételre.  

A Vásár ideje alatt az Önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottsága könyveket, játékokat, szaloncukrot, csokoládét és tartós élelmiszereket gyűjtött adományként pilisvörösvári rászoruló gyerekek részére. Az ünnepre való ráhangolódást szolgálta a vásár, melyet néhány képpel idézünk fel.

     img_8885_web    img_8892_web


készült: 2018. január 21.

A Ligeti Cseperedő óvoda dolgozói ÉLŐ ADVENTI NAPTÁRT szerveztek Karátsonyi-ligeten.

A program lényege, hogy a résztvevők az advent idejére a házuk utcai ablakát karácsonyi díszvilágítással látják el, s a díszek mellé egy meghatározott számot is kitesznek, s a várakozás ideje alatt a gyermekek szüleikkel sétálva sorban felkeresik ezeket a helyeket, s közben beszélgetnek velük az adventről, a karácsonyról.

December 1. és a 24. napját maga az óvoda vállalta, a többi nap közül a családok választhattak egy-egy napot, amikor a saját házuk utcai frontján lévő ablakát, a választott naptári napnak megfelelő számmal díszítik fel.

Csatlakozni feliratkozással lehetett az óvodában, és hála a szülők támogatásának, az időpontokat gyorsan lefoglalták. Az aktuálisan feldíszített ablakokat figyelemmel lehet követni az óvodában kifüggesztett listán és különböző fórumokon is folyamatosan megosztják.

12-400x400

 


készült: 2018. január 21.

2017. december 2-án a Ligeti Cseperedő Német Nemzetiségi Óvoda Zrínyi utcai óvodájának nagycsoportosait izgalmas Mikulás-napi „Mini KRESZ”-programra invitálta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány.

A budapesti rendezvényre a jelentkező ovisok térítésmentesen, különbusszal utazhattak, ahol teával és brióssal várták őket. Az ünnepséget mese, éneklés, tánc színesítette, valamint a Mikulás ajándéka tette izgalmassá.  Szeremlei Csilla és Nádházi Brigitta rendőrtisztviselők kedvesen kalauzolták csoportunkat, segítettek az eligazodásban, szeretettel vették körül a gyermekeket, és figyeltek kívánságaikra. Hatékony szervezőmunkájuknak köszönhetően óvodásaink jót rollerezhettek, biciklizhettek a profin kialakított Kresz-pályán, ahol a „forgalmat” működő jelzőlámpák irányították, s biztosították a „gyalogosok” átkelését.

A gyerekek így játszva gyakorolhatták, tanulhatták a biztonságos, udvarias közlekedés szabályait. Elvarázsolták őket az ajándékok is, a láthatósági hátizsák, mellény, karjelző és kulacs valamint egy nagy Mikulás-csomag, melyet az izgalmas nap végén minden gyermek hazavihetett. Az itthon maradt gyermekek sem maradtak ajándék nélkül, labdákat, könyveket, rajztáblát, autós szőnyeget, autókat, jelzőlámpákat kaptunk, melyeket jól hasznosíthatunk az óvodai élet mindennapjaiban.

Köszönetet mondunk az Alapítvány Vezetőjének a meghívásért, a kísérőknek a hatékony segítségnyújtásért és szervezőmunkáért, a tartalmas programért, a sok-sok értékes ajándékért!                                                     

Néhány fotó az örömteli pillanatokból:

                         kep4        kep3     

 

                         kep2       kep1


készült: 2018. január 21.

Adventi

Advent első hétvégéjén immár harmadik alkalommal karácsonyi fények világították be a Zrínyi utcai óvoda udvarát.  Ezen a napon tartották – a már hagyományosnak tekinthető – Karátsony-ligeti Adventi vásárt.

A vásáron lelkes vállalkozók és az óvoda dolgozói közösen alakították ki azt a hangulatot, környezetet, amely mindenki számára sikeres és kellemes programot, időtöltést eredményezett. A vásár néhány órája alatt, a hideg ellenére nagyon sok látogató volt, gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhették magukat. Az is örömmel térhetett haza, aki szép, és értékes „kincsekre” lelt a sok szép áru között, és az is jól érezhette magát, aki csak a vásári, karácsonyi hangulat miatt jött el.

   advent-a-ligeten-16    advent-a-ligeten-10

 


készült: 2018. január 21.

Advent első hétvégéjén igazi karácsonyi hangulat fogadta az érdeklődőket a Zrínyi utcai óvoda udvarán. Az óvoda Szülői Munkaközösségének kezdeményezésére és támogatásával adventi vásárt rendeztünk. Felismertük azt az igényt, hogy intézményünk szűkebb környezetében élők szívesen fogadnának egy újabb, közösségteremtő kezdeményezést.


készült: 2015. február 26.

A Zrínyi utcai Ligeti Cseperedő Óvoda dolgozói és gyermekei nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik segítségével hangulatos és tartalmas német nemzetiségi napokat szervezhettünk 2014. március 25-26-27-én óvodánkban.
Célunk a német nemzetiség értékeinek, kultúrájának, nyelvének megismertetése, a hagyományok ápolása. Vendégeink voltak a zeneiskola tanárai, Sax Norbert és Kozek Balázs, akik hangszeres bemutatót tartottak, és lehetőséget adtak, hogy a gyerekek „testközelből” ismerhessék meg a hangszereiket. Többen meg is szólaltathatták a harmonikát és a trombitát, melyek a sváb zene nélkülözhetetlen hangszerei.


készült: 2014. április 26.